Szybki i smaczny deser,
którego bohaterem dla mnie nie jest gruszka a .. słodki gęsty sos balsamico.
Nadaje całości bardzo oryginalny posmak, a do tego ricotta, czego chcieć
więcej?
Składniki (1 porcja)
1 dojrzała, miękka gruszka
2 łyżeczki serka ricotta
½ łyżeczki cukru
1 łyżka miodu
½ cytryny – wyciśnięty sok
2 łyżki octu balsamico
Gruszkę dokładnie umyć,
wysuszyć i pokroić na ćwiartki, wycinając gniazda nasienne.
Na patelnię nałożyć miód oraz
sok z cytryny. Jak płyny będą już gorące, dołożyć gruszki i dokładnie obtoczyć
w płynie. Podsmażać kilka minut aż gruszka zmięknie. Serek ricotta wymieszać z
cukrem. Gotową gruszkę wyłożyć na talerzyk, udekorować serkiem oraz resztą sosu
z patelni. Smacznego.
No dobra, w takim razie po co ten ocet balsamiczny.?
OdpowiedzUsuńtrzeba go dolać na patelnię po zdjęciu gruszek ;), jakimś cudem mi to umknęło z przepisu :)
Usuń