"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Oliwkowe chlebki


Pieczywo jem bardzo sporadycznie. Ten chlebek zaintrygował mnie jakoś... Postanowiłam dodać do niego oliwki od siebie. Inspiracja pochodzi od: http://kulinarne.info/chlebek-naan.html










Składniki na ok. 10 chlebków:

330 g mąki
20g świeżych drożdży
200 ml letniej wody
1 jajko
2 czubate łyżki jogurtu
2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
5-6 oliwek
1 łyżka czarnuszki

Wykonanie:
Mąkę, pokruszone drożdże, jajko, sól, woda – wyrobić w misce ciasto i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia, powierzchnię ciasta posmarować olejem. Po tym czasie, uformować z ciasta równej wielkości kulki (wielkości dużego jaja), jeśli ciasto zbyt mocno lepi się do rak, podsypywać mąką . Zostawić do wyrośnięcia jeszcze ok 15 minut. Po tym czasie rozłożyć na blaszce papier do pieczenia i każdą kulkę, przenieść na blachę, delikatnie „rozpłaszczając” ręką na owalne placuszki. Na wierzch rozłożyć pokrojone oliwki, lekko wciskając je w placki, posypać czarnuszką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, ok. 10 minut po czym przełożyć chlebki na drugą stronę i podpiekać jeszcze dosłownie chwilkę. Gorące wyłożyć na talerz przykryć na chwilkę ściereczką i lekko ostygnięte ale wciąż ciepłe podawać, np. jako dodatek do mięs. Smacznego.  

2 komentarze:

  1. A ja się zastanawiałam, co dziś do obiadu zrobić. Problem się rozwiązał. Dziękuję!^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne, kocham takie pieczywko, i wszystko co z kuchni włoskiej pochodzi:)

    OdpowiedzUsuń