Zdecydowanie wolę owsiankę w
wersji pieczonej niż gotowanej. Przepis na tą jest zainspirowany : http://emmagotuje.blogspot.com/2012/06/podliczyam-liczbe-posb-o-przepis-pod.html . Troszkę ją tylko odchudziłam, żeby można zaliczyć
ją do sekcji: dietetycznie.
Składniki (1 porcja)
3 łyżki płatków owsianych
½ szklanki wrzątku
100 g serka ricotta
½ małego jabłka
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
1 łyżeczka suszonej żurawiny
1 łyżeczka miodu
1 białko
Poprzedniego dnia wieczorem
płatki zalewamy wrzątkiem, i zostawiamy do namoczenia. Rano, do płatków
dodajemy ricottę, startą na tarce połówkę jabłka, cynamon, żurawinę, proszek do
pieczenia i mód. Białko ubijamy na sztywną piane i delikatnie mieszamy z
pozostałą masą. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz