"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pieczona owsianka z jabłkiem i żurawiną


Zdecydowanie wolę owsiankę w wersji pieczonej niż gotowanej. Przepis na tą jest zainspirowany : http://emmagotuje.blogspot.com/2012/06/podliczyam-liczbe-posb-o-przepis-pod.html . Troszkę ją tylko odchudziłam, żeby można zaliczyć ją do sekcji: dietetycznie.

Składniki (1 porcja)

3 łyżki płatków owsianych
½ szklanki wrzątku
100 g serka ricotta
½ małego jabłka
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonej żurawiny
1 łyżeczka miodu
1 białko

Poprzedniego dnia wieczorem płatki zalewamy wrzątkiem, i zostawiamy do namoczenia. Rano, do płatków dodajemy ricottę, startą na tarce połówkę jabłka, cynamon, żurawinę, proszek do pieczenia i mód. Białko ubijamy na sztywną piane i delikatnie mieszamy z pozostałą masą. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz