"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pomarańczowe placuszki


Placki na śniadanie mogłabym jeść co dziennie. Szczególnie jak są w miarę dietetyczne i z moją ulubioną ricottą. Przepis powstał spontanicznie, zastanawiałam się jak tym razem urozmaicić swoje śniadanie. No i proszę wyszło smacznie. Zresztą w przypadku placków, zawsze jest smacznie.


Składniki (1 porcja)

1 łyżka serka ricotta
2 łyżki otrąb pszennych
2 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki soku z pomarańczy
4 łyżki mleka
1 jajko – żółtko + białko ubite na pianę
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego
5-6 kropel aromatu pomarańczowego
1 pomarańcza


Masło roztopić na patelni i przestudzić. Wymieszać wszystkie pozostałe składniki ze sobą na gładką masę, na końcu dodając roztopione masło oraz pianę z białek. Smażyć na suchej teflonowej patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z wyfiletowanymi kawałkami pomarańczy. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Może dodasz do konkursu śniadaniowego. Trwa do piątku włącznie. Szczegóły na http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale rozmaitość składników - sok z pomarańczy, mąka gryczana, ricotta... Podoba mi sie ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń