"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Szynka pieczona z winem

Słuszna porcja mięsa, jak by to ujął mój mąż. Wystarczy na kilka obiadów lub kilkuosobową kolację. Zima to okres, kiedy mój piekarnik ma dosyć „gorący” czas. Jak nie ciasta, to mięsa albo jakieś zapiekanki…. Wszystko byle na gorąco :)


Składniki:

1,5 kg szynki wieprzowej
3 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki musztardy
200 ml czerwonego wytrawnego wina
500 g pomidorów krojonych z sokiem, u mnie kartonik
250 ml bulionu, może być z kostki
Sól, pieprz, papryka czerwona ostra, listek laurowy, ziele angielskie

Cebulę, czosnek, seler naciowy posiekać jak najdrobniej. Mięso umyć, osuszyć, przyprawić pieprzem, solą, papryką. Za pomocą pędzelka posmarować olejem a następnie musztardą. Obłożyć dokładnie z każdej strony siekanymi warzywami, owinąć szczelnie folią i odstawić na dobę do lodówki. 
Następnego dnia, piekarnik rozgrzać do 190 stopni. 3 łyżki oliwy rozgrzać w brytfance, wyjąć mięso, delikatnie zdjąć warzywa i samo mięso obsmażyć dokładnie z każdej strony, odłożyć na chwilę na talerz, do brytfanki wrzucić warzywa zdjęte z mięsa, podsmażyć aż zmiękną, dodać pomidory wraz z okiem oraz wlać wino oraz dołożyć ziele angielskie i listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia, dołożyć mięso, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na ok. 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć brytfankę z piekarnika, ostrożnie wyjąć mięso, do warzyw dodać bulion, całość zmiksować za pomocą blendera na gładką masę, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Przed podaniem mięso pokroić na dosyć grube kotlety, obficie polać sosem. Smacznego.

1 komentarz:

  1. pyszna musi być!:) świetna nie tylko na obiad, ale i na kanapki:)

    OdpowiedzUsuń