Tortilla z serem i szynką


Ta tortilla, to wspomnienie mojego ostatniego wyjazdu do Łodzi. Pracowaliśmy cały dzień na Fashion Week-u, wysyłając na bieżąco zdjęcia do prasy. Nie było czasu zjeść. Impreza kończyła się o 22.30  Zanim dotarłyśmy z przyjaciółką do hotelu zrobiła się 23.30, a w brzuchu burczy….. W poszukiwaniu czegokolwiek do zjedzenia, trafiłyśmy do restauracji The Mexican w Manufakturze : http://www.mexican.pl/  . Lokal co prawda czynny do północy, ale przemiła kelnerka przyjęła od nas zamówienie. Tylko co tu zamówić o tej porze, żeby zjeść szybko i raczej nie za tłusto? Wybór padł na danie, które się nazywało: QUESADILLAS CON JAMON, w opisie: Dwie zapiekane tortille pszenne przekładane szynką, serem, salsą pomidorową. Zamówienie zrealizowano błyskawicznie a jedzenie było boskie! Zastanawiałam się później, czy to kwestia tego, że byłyśmy tak głodne, czy rzeczywiście ta przekąska jest taka dobra. Sprawdziłam więc na spokojnie w domu. Rzeczywiście jest dobra :)

Składniki (4 porcje)

8 średnich placków tortilli
200 g szynki, ja użyłam długo dojrzewającej, bez tłuszczu
200 g sera żółtego cieniutko pokrojonego w plasterki

Sos pomidorowy:

 500 ml pomidorów krojonych z sosem, np. z kartonika (u mnie moje własne przetwory: http://kuchnianiewyszukana.blogspot.com/2012/08/zimowe-pomidory.html )
1 cebula
1 papryczka chilli
3 ząbki czosnku
2 łyżki ketchupu
Sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku
1 łyżka oliwy

W niewielkim garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Jak się zeszkli, wlewamy pomidory i całość blendujemy na gładki sos. Podgrzewając przyprawiamy do smaku. Przyprawiamy ketchupem, paprykami, solą i pieprzem. Sos ma być ostry :) więc nie żałujcie papryki.

Na 1 krążek tortilli układamy plasterki sera, tak żeby pokryć go w całości, zostawiając tylko wolną przestrzeń ok. 0.5 cm od brzegu. Na ser nakładamy szynkę i ponownie warstwę sera. Przykrywamy drugą tortillą i lekko dociskamy. To samo robimy z pozostałymi plackami. Z podanych proporcji, powinny wyjść 4 takie „komplety”.
Rozgrzewamy teflonową patelnię, na mocno rozgrzaną kładziemy 1 zestaw. Można lekko docisnąć jeszcze ręką na patelni, lub np. wykorzystać małą, okrągłą drewnianą deseczkę i położyć ją na wierzch w celu dociskania. Obsmażamy z obu stron po ok. 2 minuty. Zdejmujemy na talerz, kroimy nożem do pizzy na 8 części. Podajemy ułożone na talerzu z miseczką napełnioną sosem pomidorowym. Zajadamy się tortillą obficie maczając ją w sosie. Naprawdę super ! Smacznego.
Czy wspominałam jak bosko smakuje do tego kufel schłodzonego piwa?:)

Komentarze

  1. Uwielbiam, często robię w ramach szybkiego obiadu :) Tyle, że bez szynki - dla mnie im więcej sera, tym lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. boskie i szybkie:) ja robię z kurczakiem najczęściej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym tygodniu robiłam niemal identyczne - zamiast szynki dodałam salami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smakowicie, ciekawe jak smakuje z serem

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz