"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Wytrawne placki śniadaniowe


Przeważnie śniadania jadam na słodko, tym razem moją ulubioną ricottę przyrządziłam w plackach na sposób wytrawny. Oczywiście jak to ricottą, sprawdziła się doskonale. Placuszki podane w towarzystwie pomidorków koktajlowych, delikatnie skropionych oliwą, wyszły znakomite.

Składniki (1 porcja = 5 placuszków)

1 jajko (osobno żółtko i białko)
2 łyżki serka ricotta
2 łyżki startego sera żółtego twardego (ja użyłam Bursztyn)
3 łyżki mąki żytniej
4 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki
1 łyżka posiekanego koperku
sól ziołowa, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy do smażenia

Żółtko, sery, mąkę, mleko, sok z cytryny i zieleninę ucieramy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę, i delikatnie łączymy z masą serową. Rozgrzewamy oliwę na patelni, nakładamy porcjami ciasto, smażymy po 3 minuty z każdej strony. Podajemy z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, skropionymi oliwą. Smacznego.

4 komentarze:

  1. idealne śniadanie do konkursu jaki jest teraz u mnie na blogu: http://nietylkopasta.pl - Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna odmiana dla śniadaniowej słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, znowu ricotta w placuszkach - widać, że ją uwielbiasz ;) Muszę zrobić takie placki. Ale to bardziej na kolację, śniadanie wolę słodkie :)

    OdpowiedzUsuń