Barszcz czerwony staropolski

barsz czerwony na zakwasie

Najlepszy na świecie barszcz czerwony jaki zdarzyło mi się jeść. Będę do niego na pewno często wracać. Przepis pochodzi z książki pt. „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Książkę też polecam. Można dowiedzieć się na prawdę ciekawych rzeczy o zwyczajach kulinarnych Polaków na przestrzeni wieków.

Składniki:

2 kg czerwonych buraków
1 kromka razowego chleba
1 włoszczyzna
5 -6 suszonych grzybów
1 listek laurowy
10 ziarenek pieprzu
2 ziela angielskie
1 cytryna – wyciśnięty sok
Sól, cukier do smaku
1 ząbek czosnku

Buraczany zakwas:

1,5 kg buraków myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy w dużym słoju, zalewamy letnią wodą do wysokości buraków i na wierzch kładziemy kromkę razowca. Słój owijamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po tym czasie wyjmujemy chleb, delikatnie usuwamy wytworzoną pianę i zlewamy sok do butelek lub słoików. Szczelnie zamknięty można przechowywać przez kilka tygodni.

Barszcz:

Do jednego garnka wkładamy grzyby, zalewamy wodą i gotujemy ok. 1,5 godz. Do drugiego garnka wkładamy włoszczyznę, 4 świeże buraki obrane i pokrojone w plasterki, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie Oba wywary, grzybowy i warzywny przecedzamy przez sito i łączymy w jeden. Dolewamy do niego buraczany zakwas w proporcji 1,5 l wywaru + 0,5 l zakwasu. Całość mocno podgrzewamy, nie dopuścić do wrzenia. W między czasie przyprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny według upodobań smakowych. Gotowy wyłączyć i dodać starty na tarce 1 ząbek czosnku, sprawi, że barszcz nabierze jeszcze głębszego smaku.

Podajemy z ulubionym dodatkiem – u mnie były to własnoręcznie przygotowane uszka z mięsem J Smacznego.

Komentarze

  1. Oj marzy mi sie taki dobry cieply barszczyk z uszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis, wykorzystam go na wigilię. Zakwas zrobiłam wcześniej(buraki + cebula) też wg, przepisu Marii Lemnis i Henryka Vitry, teraz mam przepis na barszczyk , super!! : )

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz