Najlepszy na świecie barszcz
czerwony jaki zdarzyło mi się jeść. Będę do niego na pewno często wracać.
Przepis pochodzi z książki pt. „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”
autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Książkę też polecam. Można dowiedzieć
się na prawdę ciekawych rzeczy o zwyczajach kulinarnych Polaków na przestrzeni
wieków.
Składniki:
2 kg czerwonych buraków
1 kromka razowego chleba
1 włoszczyzna
5 -6 suszonych grzybów
1 listek laurowy
10 ziarenek pieprzu
2 ziela angielskie
1 cytryna – wyciśnięty sok
Sól, cukier do smaku
1 ząbek czosnku
Buraczany zakwas:
1,5 kg buraków myjemy,
obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy w dużym słoju, zalewamy letnią
wodą do wysokości buraków i na wierzch kładziemy kromkę razowca. Słój owijamy
gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po tym czasie wyjmujemy chleb,
delikatnie usuwamy wytworzoną pianę i zlewamy sok do butelek lub słoików.
Szczelnie zamknięty można przechowywać przez kilka tygodni.
Barszcz:
Do jednego garnka wkładamy
grzyby, zalewamy wodą i gotujemy ok. 1,5 godz. Do drugiego garnka wkładamy
włoszczyznę, 4 świeże buraki obrane i pokrojone w plasterki, listek laurowy,
pieprz ziarnisty, ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 1 godziny. Po
tym czasie Oba wywary, grzybowy i warzywny przecedzamy przez sito i łączymy w
jeden. Dolewamy do niego buraczany zakwas w proporcji 1,5 l wywaru + 0,5 l
zakwasu. Całość mocno podgrzewamy, nie dopuścić do wrzenia. W między czasie
przyprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny według upodobań smakowych. Gotowy
wyłączyć i dodać starty na tarce 1 ząbek czosnku, sprawi, że barszcz nabierze
jeszcze głębszego smaku.
Podajemy z ulubionym
dodatkiem – u mnie były to własnoręcznie przygotowane uszka z mięsem J Smacznego.
Oj marzy mi sie taki dobry cieply barszczyk z uszkami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, wykorzystam go na wigilię. Zakwas zrobiłam wcześniej(buraki + cebula) też wg, przepisu Marii Lemnis i Henryka Vitry, teraz mam przepis na barszczyk , super!! : )
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę i Wesołych Świąt :)
Usuń