"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Caponata + czerwona papryka


Caponata, czyli dożo warzyw w jednym garnku. Smaczne, lekkie i przypomina o lecie. Co prawda do kolejnego jeszcze daleko ale wciąż możemy się cieszyć smakami tego co minęło.

Składniki na 4 porcje:
2 bakłażany pokrojone w dużą kostkę
4 łodyżki selera naciowego
3 małe czerwone cebule posiekane
1 papryka czerwona pokrojona w kosteczkę
4 duże pomidory bez skóry pokrojone w drobną kostkę
4 ząbki czosnku posiekane
3 łyżki zielonych oliwek bez pestek
3 łyżki kaparów
3 łyżki octu winnego ziołowego
1 łyżka cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
mała garść listków i drobno posiekanych łodyżek natki pietruszki
sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz

W dużym rondlu o grubym dnie albo na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać seler, cebulę oraz paprykę. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Dorzucić bakłażana i podsmażać jeszcze ok 10 minut. Dodać czosnek i pomidory, wlać ocet i wsypać cukier. Całość dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką zostawiając niewielką szparę do odparowywania i dusić ok. 10 minut na bardzo małym ogniu. Zdjąć pokrywkę wrzucić kapary i oliwki, doprawić do smaku pieprzem i solą. Zdjąć z ognia, posypać pietruszką. Lekko przestudzić i podawać, np. z gorącą bagietką. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Faktycznie bardzo letnie danie - warto sobie takie zaserwowac zima, by przypomniec sobie cieple dni!

    OdpowiedzUsuń