"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Dietetycznie: Razowe placuszki z syropem klonowym


Placki i wszelkiego rodzaju racuchy można przygotowywać na nieskończenie wiele sposobów. Bardzo lubię kiedy goszczą u mnie na stole. Lekkie, zdrowe, szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej od śniadania? Do ciasta nie dodawałam cukru, cała słodycz pochodzi z syropu klonowego a i tak jest jej dużo.

Składniki (1 osoba – 3 spore placuszki)

1,5 łyżki drobno mielonych otrąb owsianych
1,5 łyżki serka ricotta
1 jajko + 1 białko
2 łyżki razowej mąki gryczanej
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka masła

Masło rozpuścić na patelni. Otręby wymieszać z serkiem, mąką i żółtkiem na gładką masę, dodać przestudzone masło, skórkę otartą z cytryny oraz ubite na sztywno białko. Mocno rozgrzać patelnię teflonową Wyłożyć ciasto, formując równej wielkości placuszki. Piec po ok. 2-3  minuty z każdej strony aż zrobią się rumiane. Gotowe, polać na talerzu syropem klonowym. Smacznego.


4 komentarze:

  1. lubię to nieskończenie wiele sposobów na placuszki

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, mnogość wersji i możliwości jakie dają placuszki powoduje radość poszukiwania tych jedynych i najbardziej idealnych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) W ogóle nie pomyślałabym, że są jakieś dietetyczne. Magia placków.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale kusi mnie ten syrop klonowy:D

    OdpowiedzUsuń