Placki i wszelkiego rodzaju
racuchy można przygotowywać na nieskończenie wiele sposobów. Bardzo lubię kiedy
goszczą u mnie na stole. Lekkie, zdrowe, szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć
więcej od śniadania? Do ciasta nie dodawałam cukru, cała słodycz pochodzi z
syropu klonowego a i tak jest jej dużo.
Składniki (1 osoba – 3 spore
placuszki)
1,5 łyżki drobno mielonych
otrąb owsianych
1,5 łyżki serka ricotta
1 jajko + 1 białko
2 łyżki razowej mąki
gryczanej
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka masła
Masło rozpuścić na patelni.
Otręby wymieszać z serkiem, mąką i żółtkiem na gładką masę, dodać przestudzone
masło, skórkę otartą z cytryny oraz ubite na sztywno białko. Mocno rozgrzać
patelnię teflonową Wyłożyć ciasto, formując równej wielkości placuszki. Piec po
ok. 2-3 minuty z każdej strony aż zrobią
się rumiane. Gotowe, polać na talerzu syropem klonowym. Smacznego.
lubię to nieskończenie wiele sposobów na placuszki
OdpowiedzUsuńTak, mnogość wersji i możliwości jakie dają placuszki powoduje radość poszukiwania tych jedynych i najbardziej idealnych :)
OdpowiedzUsuńPycha :) W ogóle nie pomyślałabym, że są jakieś dietetyczne. Magia placków.
OdpowiedzUsuńale kusi mnie ten syrop klonowy:D
OdpowiedzUsuń