"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Krewetki

przepis na krewetki

Moja ukochana klasyka. Krewetki w pomidorach, mogłabym jeść je codziennie. Danie, które nie jest skomplikowane, robi się go szybko a bez wstydu można podać nawet na najbardziej wykwintną kolację. A jak jeszcze do tego kieliszek dobrego białego wina i ciepła czosnkowa bagietka…. Dla mnie nie musi być nic więcej. Stary Rok żegnam ze smakiem:)

Składniki (2 porcje):

400 g mrożonych krewetek
1 opakowanie pomidorów z bazylią i czosnkiem (Pudliszki w kartoniku)
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
½ cebuli
1 łyżka czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
100 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka listów bazylii, sól, pieprz,

Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić poszatkowany czosnek, cebule i papryczkę chilli. Jak zmiękną, dodać pomidory razem z sokiem oraz wlać wino. Dusić ok. 10 minut, po czym dodać krewetki i dusić kolejne 10 minut. Jak odparuje większość płynu, krewetki są gotowe. Podawać z ciepłą bagietką oraz kieliszkiem białego wina. Smacznego.

4 komentarze:

  1. wypróbowałam bez wina i kaparów. Bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis fantastyczny, prosty, tani i danie przepyszne, polecam wszystkim miłośnikom krewetek i nie tylko - pycha!!! dzięki !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne! Proste a jednocześnie wykwintne danie, polecam nawet największym laikom kuchennym, do których ja tez sie zaliczam;)

    OdpowiedzUsuń