Moja ukochana klasyka.
Krewetki w pomidorach, mogłabym jeść je codziennie. Danie, które nie jest
skomplikowane, robi się go szybko a bez wstydu można podać nawet na najbardziej
wykwintną kolację. A jak jeszcze do tego kieliszek dobrego białego wina i
ciepła czosnkowa bagietka…. Dla mnie nie musi być nic więcej. Stary Rok żegnam
ze smakiem:)
Składniki (2 porcje):
400 g mrożonych krewetek
1 opakowanie pomidorów z
bazylią i czosnkiem (Pudliszki w kartoniku)
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
½ cebuli
1 łyżka czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
100 ml białego wytrawnego
wina
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka listów bazylii, sól,
pieprz,
Rozgrzać na patelni oliwę,
wrzucić poszatkowany czosnek, cebule i papryczkę chilli. Jak zmiękną, dodać
pomidory razem z sokiem oraz wlać wino. Dusić ok. 10 minut, po czym dodać
krewetki i dusić kolejne 10 minut. Jak odparuje większość płynu, krewetki są
gotowe. Podawać z ciepłą bagietką oraz kieliszkiem białego wina. Smacznego.
Zapewne jest pyszne:-)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam bez wina i kaparów. Bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńprzepis fantastyczny, prosty, tani i danie przepyszne, polecam wszystkim miłośnikom krewetek i nie tylko - pycha!!! dzięki !!!
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Proste a jednocześnie wykwintne danie, polecam nawet największym laikom kuchennym, do których ja tez sie zaliczam;)
OdpowiedzUsuń