"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kurczak ze szpinakiem i wpis Ani Popek


Po przeczytaniu wpisu Ani Popek o Egipcie, na jej blogu: http://www.blogstar.pl/home/, choć o jedzeniu nie pisała, to wspomnienie klimatu tamtego regionu zawładnęło moją kulinarną wyobraźnią, szybki przegląd lodówki, co mam, i wyszedł mi kurczak.
Kurczak jest chyba najbardziej uniwersalnym mięsem na świecie. Można przygotowywać na wiele sposobów i z łatwością wpisuje się w niemalże każdą narodową kuchnię. Smakuje w kuchni włoskiej, jest świetny w kuchni latynoskiej i niezastąpiony w kuchni chińskiej, tajskiej i indyjskiej. Dziś polecam w wersji light kurczaka, którego można zakwalifikować do kuchni arabskiej z powodu, przypraw bardzo charakterystycznych dla tego regionu.

Składniki (4 osoby)

6 kurzych udek, tzw. górna część
1 większa lub 2 mniejsze cebule
2 pomidory  
1 papryczka chilli
3 cm korzenia imbiru
4 ząbki czosnku
250 g szpinaku
1 łyżka przyprawy garam masala
po 1 łyżeczce: cynamon, kurkuma
2 listki laurowe
4 łyżki oleju
100 g gęstego jogurtu naturalnego (ja użyłam greckiego)

Z udek zdjąć skórę, przyprawić solą i pieprzem i odstawić na kilka minut.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić poszatkowaną cebulę oraz papryczkę chilli. Chwilkę podsmażyć i dodać listki laurowe oraz cynamon. Pomidory, imbir i czosnek zmiksować na gładką masę, dolać na patelnię do zeszklonej cebuli. Dodać garam masalę oraz kurkumę i włożyć kurczaka. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu. Po ok. 15 minutach wrzucić poszatkowany szpinak. I nadal dusić ok. 30 minut aż mięso będzie miękkie. Jeśli pomidory były kwaśne, dodać do sosu ½ łyżeczki cukru. Doprawić sos solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec dodać jogurt. Z jogurtem już nie gotować, żeby nie zaczął się ścinać, bo nasz sos straci „na urodzie”. Jako dodatek proponuję ryż jaśminowy i żółtą fasolkę wymieszaną z odrobiną roztopionego masła. 

2 komentarze:

  1. Mmm, na pewno by mi smakowało. Uwielbiam wszystko, co szpinakowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten kurczak może być również indyjski :)
    Na pewno smaczny.

    OdpowiedzUsuń