Lekki omlet


Idealne śniadanie powinno być: pięknie podane, lekkie ale pożywne oraz szybkie w wykonaniu. Wprowadza nas wtedy w dobry nastrój na cały dzień. I nawet jak w ciągu dnia coś pójdzie nie tak… można wrócić myślami do poranka i już robi się miłoJ

Składniki (1 porcja)

2 jajka
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru pudru
¼ łyżeczki masła
Szczypta soli
½ szklanki mieszanki owoców świeżych lub mrożonych (wyjętych wcześniej do rozmrożenia)
2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu

W misce mieszamy żółtka, mąkę oraz cukier. W osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich szczyptę soli. Do ubitych białek delikatnie dodajemy masę żółtkową, żeby piana nam nie opadła. Masło rozgrzewamy na patelni i wylewamy naszą masę. Przykrywamy pokrywką i smażymy ok 3-4 minuty na niezbyt dużym ogniu. Po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę i delikatnie przekręcamy nasz omlet na druga stronę. Dosmażamy kolejne 2-3 minuty. Wykładamy na talerz, dodajemy owoce i całość polewamy syropem klonowym lub miodem (w zależności od upodobania). Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz