"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Makaron dla odważnych


Składniki (dla 2 osób):

120 gram dowolnego makaronu
1 opakowanie pomidorów krojonych
1 puszka fasoli czerwonej w zalewie z chilli
3 ząbki czosnku
2 średnie cebule
1 ostra czerwona papryczka
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano, sok z cytryny, natka pietruszki
Świeżo tarty ser typu parmezan

Makaron gotujemy al dente. W czasie gotowania makaronu, na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzucić posiekane: czosnek, cebulę i papryczkę pozbawioną pestek. Podsmażać ok. 5 minut aż smaki się połączą a warzywa zmiękną. Wlać całe opakowanie pomidorów, wraz z zalewą, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Pod koniec gotowania makaronu, na patelnię wlać całą zawartość puszki z czerwoną fasolą. Doprawić ponownie papryką i sokiem z cytryny. Sos powinien być dosyć ostry. Odcedzić makaron i dorzucić go do sosu na patelnię, mieszając podgrzewać jeszcze kilka chwil, aż makaron zacznie wchłaniać sos. Podawać posypane parmezanem i natką pietruszki. Doskonale współgra z zimnym piwem lub lekkim białym winem wytrawnym. Smacznego.

1 komentarz: