"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pikantne pieczone ziemniaki

Takiego dania, właściwie przedstawiać nie trzeba :)


Składniki (dla 2 osób):

Ok. 1 kg najmniejszych jakie uda się dostać
2 łyżki papryki ostrej
1 łyżka papryki słodkiej
3 łyżki mąki
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju

Ziemniaki myjemy, oczyszczamy z tzw. oczek, nie obieramy. Wstawiamy do osolonej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia (mają być półtwarde). Papryki, mąkę i 1 łyżeczkę soli mieszamy dokładnie. Odcedzamy ziemniaki, pozwalamy chwilę im odparować, polewamy olejem i potrząsamy garnkiem aby olej równomiernie pokrył ziemniaczki, posypujemy mieszanką papryk  z mąką i ponownie energicznie potrząsamy garnkiem.
Przekładamy na brytfankę posmarowaną delikatnie olejem, wyskrobujemy z garnka pozostałą panierkę na ziemniaczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 40 minut, ostatnie 5 minut może być z termoobiegeim a by skórka była chrupiąca. Smacznego.

3 komentarze:

  1. pycha! lubię takie ziemniaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze, Twoje zawsze wychodzą taaakie pyszne! Chociaż muszę przyznać, że kiedy skorzystałam z Twojego przepisu i moje dobrze smakowały:)

    OdpowiedzUsuń