Takiego dania, właściwie przedstawiać nie trzeba :)
Składniki (dla 2 osób):
Ok. 1 kg najmniejszych jakie
uda się dostać
2 łyżki papryki ostrej
1 łyżka papryki słodkiej
3 łyżki mąki
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
Ziemniaki myjemy, oczyszczamy
z tzw. oczek, nie obieramy. Wstawiamy do osolonej wody i gotujemy 3 minuty od
momentu wrzenia (mają być półtwarde). Papryki, mąkę i 1 łyżeczkę soli mieszamy
dokładnie. Odcedzamy ziemniaki, pozwalamy chwilę im odparować, polewamy olejem
i potrząsamy garnkiem aby olej równomiernie pokrył ziemniaczki, posypujemy
mieszanką papryk z mąką i ponownie
energicznie potrząsamy garnkiem.
Przekładamy na brytfankę posmarowaną
delikatnie olejem, wyskrobujemy z garnka pozostałą panierkę na ziemniaczki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 40 minut, ostatnie 5 minut
może być z termoobiegeim a by skórka była chrupiąca. Smacznego.
proste a jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńpycha! lubię takie ziemniaki:)
OdpowiedzUsuńKurcze, Twoje zawsze wychodzą taaakie pyszne! Chociaż muszę przyznać, że kiedy skorzystałam z Twojego przepisu i moje dobrze smakowały:)
OdpowiedzUsuń