Przepisy Gino D’Acampo
nieustannie mnie zaskakują. Za każdym razem sięgając po jakiś zastanawiam się
czy to na pewno będzie dobre…. i za każdym razem jest!!! Kolejne doświadczenia
kulinarne inspirowane tym autorem utwierdzają mnie w jednym: KUCHNIA WŁOSKA
JEST NAJLEPSZA NA ŚWIECIE J
Przepis źródłowy pochodzi z
książki pt. Buonissimo! Autorstwa Gino D’Acampo
Składniki (na 2 porcje)
1 średnia pierś z kurczaka
4 łyżki mąki
60 gram lekko solonego masła
150 ml wina Cin&Cin
LemonCini (w przepisie źródłowym słodkie Martini Bianco)
sól, świeżo mielony pieprz
Pierś kurczaka przekroić
wzdłuż na 2 części. Powstałe kotlety rozbić do grubości ok. 0,5 cm.
Mąkę wsypać na talerz,
doprawić solą i pieprzem. Dużą patelnię postawić na średni ogień i rozpuścić
masło. Kawałki kurczaka obtoczyć w przyprawionej mące, nadmiar strzepnąć i
ułożyć na patelni. Podsmażać ok. 3 minut, następnie przewrócić na drugą stronę
i podsmażać ok. minuty. Na patelnię wlać wino i podpalić (to jest najbardziej
intrygujący moment ). Pozwolić aby cały alkohol się wypalił, i kontynuujemy smażenie
jeszcze ok. 2 minut. Usmażone kotlety przekładamy na talerz, zwiększamy ogień
pod patelnią i czekamy ok. 2 minut aż sos się lekko zredukuje (będzie miał
konsystencję i barwę płynnego miodu). Sosem polewamy mięso. Podawać z prosta sałatką
ze szpinaku, suszonych pomidorów i cytrynowym winegretem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz