Płonący kurczak Cin&Cin


Przepisy Gino D’Acampo nieustannie mnie zaskakują. Za każdym razem sięgając po jakiś zastanawiam się czy to na pewno będzie dobre…. i za każdym razem jest!!! Kolejne doświadczenia kulinarne inspirowane tym autorem utwierdzają mnie w jednym: KUCHNIA WŁOSKA JEST NAJLEPSZA NA ŚWIECIE J
Przepis źródłowy pochodzi z książki pt. Buonissimo! Autorstwa Gino D’Acampo

Składniki (na 2 porcje)
1 średnia pierś z kurczaka
4 łyżki mąki
60 gram lekko solonego masła
150 ml wina Cin&Cin LemonCini (w przepisie źródłowym słodkie Martini Bianco)
sól, świeżo mielony pieprz

Pierś kurczaka przekroić wzdłuż na 2 części. Powstałe kotlety rozbić do grubości ok. 0,5 cm.
Mąkę wsypać na talerz, doprawić solą i pieprzem. Dużą patelnię postawić na średni ogień i rozpuścić masło. Kawałki kurczaka obtoczyć w przyprawionej mące, nadmiar strzepnąć i ułożyć na patelni. Podsmażać ok. 3 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i podsmażać ok. minuty. Na patelnię wlać wino i podpalić (to jest najbardziej intrygujący moment ). Pozwolić aby cały alkohol się wypalił, i kontynuujemy smażenie jeszcze ok. 2 minut. Usmażone kotlety przekładamy na talerz, zwiększamy ogień pod patelnią i czekamy ok. 2 minut aż sos się lekko zredukuje (będzie miał konsystencję i barwę płynnego miodu). Sosem polewamy mięso. Podawać z prosta sałatką ze szpinaku, suszonych pomidorów i cytrynowym winegretem. Smacznego.

Komentarze