"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Ryba duszona w warzywach

ryba po grecku

Czyli, dietetyczna odmiana tradycyjnej ryby  po grecku. Jej „dietetyczność” polega na tym, iż ryby nie smażyłam na patelni w panierce, tylko filety ułożyłam na warzywach, które dusiły się pod przykryciem a rybka sama sobie przepięknie ugotowała się.


Składniki (4-5 osób)

1 pęczek włoszczyzny
3-4 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
80 dkg świeżej ryby - płaty (ja użyłam filetów z dorsza)
Sól, pieprz, czerwona ostra papryka,
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki cukru
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2-3 łyżki oleju rzepakowego
100ml bulionu (może być z kostki)


Filety z ryby płuczemy pod bieżącą wodą, delikatnie suszymy papierowym ręcznikiem, następnie posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Odstawiamy do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Warzywa obieramy ścieramy na tarce, cebulę i seler naciowy szatkujemy. Rozgrzewamy olej na dużej patelni, wkładamy cebulę i selera, podsmażamy kilka minut aż zmiękną. Dokładamy warzywa, obsmażamy 2-3 minuty, mieszając, podlewamy bulionem i przyprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sok z cytryny i cukier. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz papryką ostrą. Na warzywa układamy nasze filety. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 minut, następnie delikatnie wyciągamy część warzyw spod ryby i układamy je na wierzchu, tak, żeby filety znalazły się w samym środku warzyw ale żeby się nie rozpadły. Dusimy jeszcze ok. 5 minut pod przykryciem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz