"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sałatka na ciepło z czerwoną kapustą


Sałatka na ciepło, czemu nie? Czerwona kapusta świetnie się do tego nadaje, a danie stanowi samo w sobie pyszną i dietetyczną kolację.

Składniki (2 porcje)

1/2 małej główki kapusty czerwonej
1 mała cebula czerwona
3 ząbki czosnku
1/3 opakowania serka feta
garść suszonych żurawin
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka natki pietruszki
Świeżo mielony pieprz.

Cebulę, czosnek posiekać, kapustę pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Jak cebula będzie już szklista wrzucić kapustę i podsmażać ok. 10 minut często mieszając. Dodać ocet i żurawinę, poddusić kilka chwil, na koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem. Na drugiej, suchej patelni uprażyć pestki dyni. Kapustę przełożyć do salaterki, pokruszyć na nią ser, posypać pestkami dyni i natką pietruszki. Podawać ciepłe, można z pieczywem tostowym. Smacznego.  

2 komentarze:

  1. Przepis świetny. Nie umiem gotować, jednak gdy wszystko szło nie tak jak trzeba (kapustę na węgiel zjarana) i gdy udało się odzyskać to co dobre, to nadal dało się to zjeść ze smakiem. To się nazywa dopiero przepis, który po prostu wymiata.
    Ser feta i przyprawy muszą tam być. Żórawinę zamieniłam na rodzynki, dynię na pestki słonecznika, ocet na cytrynę, która dodatkowo zaróżowiła mi kolor kapusty, efekt niesamowity. POLECAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia Niewyszukana12 października 2016 20:28

      To wyszedl zupełnie nowy przepis :) ale równie pyszny :)

      Usuń