"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Chrupiący brokuł



Warzywa zapiekane, na ciepłą i lekką kolację. Tu wykorzystałam brokuła i marchewkę, ale nie musicie się do nich ograniczać. W podobny sposób można przygotować brukselkę, kalafiora, paprykę, cukinię, bakłażana i inne jakie Wam tylko przyjdą do głowy.








 Składniki (dla 2 osób):

1 główka brokuła
4-5 małych marchewek
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
10g świeżo tartego sera typu parmezan
Sól, pieprz, świeże zioła, np. szałwia

Różyczki brokuła i marchewkę myjemy a następnie blanszujemy we wrzątku lub na parze ok. 5 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy połową oliwy. Ser i ząbek czosnku ścieramy na tarce o małych oczkach, łączymy z bułką tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuła przekładamy do naczynia żaroodpornego, marchewkę kroimy w mniejsze kawałki. Całość posypujemy mieszanką bułki i sera i skrapiamy reszta oliwy. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 30 minun, aż do zrumienienia bułki. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz