"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Gulasz z papryką

wieprzowina przepisy

Kolejna odsłona ulubionego dania mojego męża, gulaszu wieprzowego. Zabawne jest to,  że ja go przyrządzam, ale nie jadam :) cały zawsze jest dla niego. Mimo to, staram się za każdym razem coś pokombinować, żeby danie nie tylko wyglądało ale i smakowało inaczej.

Składniki (5 porcji)

600 g łopatki wieprzowej
3 łyżki mąki
2 czerwone papryki
1 czerwona papryczka chilli
2 małe cebule
1 łyżka smalcu lub stopionej słoniny
przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra
1 listek laurowy
3-4 gałązki świeżego tymianku

Mięso myjemy, suszymy i kroimy w drobne kawałki. Doprawiamy je solą, pieprzem oraz paprykami, tak aby każdy kawałek był obtoczony w przyprawach. Odstawiamy na 0,5 godziny do lodówki.
Po tym czasie, rozgrzewamy smalec na patelni, mięso obsypujemy mąką, dokładnie mieszając i partiami smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ogień pod patelnią zostawiamy dosyć duży, mięso obsmażamy szybko, cały czas mieszając. Chodzi o to aby jak najszybciej ścięła się wierzchnia warstwa, środek powinien być niedosmażony. Usmażone porcje mięska przekładamy do garnka a na patelnię wrzucamy pokrojoną w słupki paprykę, w piórka cebulę i poszatkowaną chilli. Przesmażamy, zeskrobując jednocześnie z patelni resztki po smażonym mięsie. Używamy oczywiście do tego drewnianej szpatułki J. Jak warzywa zaczynają być szkliste, przekładamy je do mięsa. Na patelnię wlewamy wodę, odrywamy wszystkie przysmażone grudki, i całość przelewamy do garnka z mięsem. Dokładamy listek laurowy oraz listki oderwane z gałązek tymianku. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z ryżem. Smacznego.

2 komentarze: