"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kremowa zapiekanka szpinakowa


Składniki (dla 2 osób):
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
0,5 kg świeżego szpinaku
0,3 kg ziemniaczków – najmniejszych jakie da się kupić
50 gram sera pleśniowego typu Lazur
1/3 szklanki śmietanki słodkiej 10%
1/3 szklanki mleka 0,5%
1 łyżeczka gałki muszkatołowej, szczypta szafranu, 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków lub ulubionej mieszanki przypraw.








Ziemniaczki myjemy, gotujemy w osolonej wodzie na „półtwardo” bez obierania. Szpinak myjemy, usuwamy łodyżki. Cebulę i czosnek poszatkować. Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebule i czosnek, zeszklić. Dorzucić szpinak i dusić, aż listki zwiędną, doprawić gałką i przyprawa do ziemniaków. Naoliwić blasze do zapiekania, wrzucić na nią ziemniaczki pokrojone na połówki (jeśli mamy większe, można w grube plasterki lub ćwiartki). Na ziemniaczki ułożyć szpinak. Na patelnię po szpinaku wlać mleko i śmietankę, dodać szafran i ser pleśniowy pokrojony w kosteczkę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia sera. W międzyczasie sos nieznacznie zgęstnieje i przybierze cudownie żółty kolor. Gotowym sosem polać szpinak i wymieszać wszystko, tak żeby sos dotarł także do ziemniaczków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, pod koniec włączyć termo obieg, wtedy skórka na ziemniaczkach lekko się przyrumieni. Podawać z ogórkiem małosolnym lub kiszonym. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Zjadłabym ją z wielkim smakiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ser pleśniowy, smietanka i szpinak? Pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszne połączenie smaków, na pewno wypróbuję przepis, u mnie zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarelą(kuchnia lidla), również pyszna:)

    OdpowiedzUsuń