"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Krupnik

zupa krupnik przepis

Zupa znana wszystkim. Jedna z ulubionych mojego męża, szczególnie gotowana na golonce lub wieprzowej nóżce. Zawsze mam problem ile wsypać kaszy, żeby zupa nie była ani za rzadka ani za gęsta. Najlepsza na drugi dzień, odgrzewana.









Składniki na 6-ścio litrowy garnek

1 mała golonka lub wieprzowa nóżka
4 marchewki
1 pietruszka
½ selera
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
0,5 kg ziemniaków
6-7 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej
1 mała cebula
przyprawy: sól, pieprz (5 ziarenek + mielony do smaku), 1 łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, po 1/3 łyżeczki suszonych ziół tymianek i lubczyk, 3 igiełki świeżego rozmarynu, papryka ostra, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego.

Gotujemy wywar: mięso umyć, włożyć do garnka, dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie, zagotować. Tuż przed momentem wrzenia, odebrać szumowiny. Marchew, pietruszkę, seler pokroić w kosteczkę, czosnek i cebulę obrać, natkę umyć. Wrzucić warzywa do wywaru tuż po odebraniu szumowin i po ok. 30 minutach dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa, trwa to ok 1 do 1,5 godz., w międzyczasie wyjąć z zupy cebulę (wyrzucić) oraz natkę, jeśli się nie rozgotowała, pokroić drobno i dorzucić do garnka, zabarwi nieco zupę na ciemno. Miękkie mięso wyjąć, podzielić na porcje i dodać ponownie do zupy, dodać kaszę i po 10 minutach pokrojone w większą kostkę ziemniaki oraz igiełki rozmarynu. Gotować ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie, doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką. Moim zdaniem krupnik jest najlepszy na drugi dzień, ale taki dopiero co ugotowany też jest bardzo smaczny. Przed podaniem można posypać świeżą natką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz