"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kurczak w marynacie tandoori Gordona Ramsay’a

Gordon Ramsay przepisy

Ciekawy smak, danie do którego warto wracać. Zresztą jak do większości przetestowanych dotychczas przeze mnie, pochodzących od mistrza Ramsay’a. Niewątpliwie jest dla mnie jednym z „wielkich” w świecie kuchni. Inspiracja pochodzi z książki pt. Zdrowa kuchnia, autorstwa Gordona Ramsay’a.

Składniki:

10 małych udek kurczaka

Składniki na marynatę:
1 łyżeczka mielonej kurkumy
2 łyżeczki garam masali
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
3 ząbki czosnku – obrane i rozgniecione
3 cm korzenia imbiru – drobno startego
sok z połówki cytryny
1 mały jogurt naturalny
Świeża kolendra posiekana, sól, pieprz

Wykonanie:
W misce połączyć wszystkie składniki marynaty i włożyć do niej udka, dokładnie obtoczyć każdy kawałek kurczaka. Naczynie przykryć szczelnie folią, schłodzić w lodówce co najmniej kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180 stopni, przełożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego razem z marynatą, przykryć folią aluminiową i piec ok. 40-50 minut. Upieczone mięso (jest gotowe, jeśli po nakłuciu wypływa z niego jasny sok) chwilkę przestudzić. Rozgrzać grill lub w warunkach domowych patelnię  grillową (posmarowaną cieniutką warstwą oliwy) i smażyć udka aż do osiągnięcia chrupiącej skórki.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz