"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kurczak ze śliwkami

ziemniaki pieczone

Nie ma nic przyjemniejszego, jak przygotowywanie niedzielnego obiadu. Czas sobie leniwie płynie a obiad w piekarniku smakowicie pachnie, z każdą minutą przybliżając nas do momentu, kiedy będziemy mogli rozkoszować się nie tylko zapachem ale i smakiem. A ten jest wyjątkowy. Zapewniam ;). Źródłowy przepis z miesięcznika Świat kobiety nr 12.







Składniki (4-5 porcji)

10 nóżek kurczaka (tzw. pałek)
10 suszonych śliwek
1 szklanka białego, wytrawnego wina
8 zmielonych goździków
1 łyżka startego imbiru
¼ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 gałązki świeżego rozmarynu
3 łyżki śmietany kremówki
4 średniej wielkości ziemniaki
Sól, pieprz

Śliwki zalać 0,5 szklanki wina, odstawić do namoczenia. Z goździków, imbiru, soli, pieprzu i oleju przygotować marynatę. Udka umyć i dokładnie osuszyć, natrzeć marynatą, odstawić na 0,5 godziny do lodówki. Koncentrat pomidorowy wymieszać z resztą wina. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wraz z marynatą i zalać winem z koncentratem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Następnie, obrać ziemniaki, pokroić w kostkę lub pół-plasterki i poukładać między kurczakiem. Dołożyć gałązki rozmarynu. Śmietankę wymieszać z winem, w którym moczyły się śliwki, zalać wraz ze śliwkami kurczaka z ziemniakami. Piec jeszcze ok. 30 minut, aż do miękkości ziemniaków. Ostatnie 5 minut przy włączonym termo-obiegu. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz