Nie ma nic przyjemniejszego,
jak przygotowywanie niedzielnego obiadu. Czas sobie leniwie płynie a obiad w
piekarniku smakowicie pachnie, z każdą minutą przybliżając nas do momentu,
kiedy będziemy mogli rozkoszować się nie tylko zapachem ale i smakiem. A ten
jest wyjątkowy. Zapewniam ;). Źródłowy przepis z miesięcznika Świat kobiety nr
12.
Składniki (4-5 porcji)
10 nóżek kurczaka (tzw.
pałek)
10 suszonych śliwek
1 szklanka białego,
wytrawnego wina
8 zmielonych goździków
1 łyżka startego imbiru
¼ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki koncentratu
pomidorowego
2 gałązki świeżego rozmarynu
3 łyżki śmietany kremówki
4 średniej wielkości
ziemniaki
Sól, pieprz
Śliwki zalać 0,5 szklanki
wina, odstawić do namoczenia. Z goździków, imbiru, soli, pieprzu i oleju
przygotować marynatę. Udka umyć i dokładnie osuszyć, natrzeć marynatą, odstawić
na 0,5 godziny do lodówki. Koncentrat pomidorowy wymieszać z resztą wina.
Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wraz z marynatą i zalać winem z
koncentratem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Następnie, obrać ziemniaki, pokroić w kostkę lub pół-plasterki i poukładać
między kurczakiem. Dołożyć gałązki rozmarynu. Śmietankę wymieszać z winem, w
którym moczyły się śliwki, zalać wraz ze śliwkami kurczaka z ziemniakami. Piec
jeszcze ok. 30 minut, aż do miękkości ziemniaków. Ostatnie 5 minut przy
włączonym termo-obiegu. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz