"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Modra kapusta


Kapusta zainspirowana przepisem z programu Master Chef. Troszkę zmieniłam proporcje, żeby było więcej kapusty w stosunku do pozostałych składników. Jeśli chcecie przygotować wersję 1:1 z programu, należy użyć ¼ główki kapusty i użyć mniej soku z cytryny.

Składniki (2 osoby)

½ główki czerwonej kapusty
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 cebula
½ jabłka
3 śliwki kalifornijskie
50 g boczku
Sok z połówki cytryny
Sól , pieprz

Kapustę poszatkować, przepłukać wodą, przełożyć do garnka, dodać wino i wstawić na gaz. Dusić około 15 minut. W tym czasie poszatkować cebulę, pokroić w kosteczkę boczek, jabłko i śliwki kalifornijskie. Rozgrzać patelnię, wrzucić boczek, jak wytopi się tłuszcz dorzucić cebulę jabłko i śliwki. Podsmażyć  ok. 3-4 minuty i dołożyć do garnka z kapustą. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze ok. 20 minut, aż do miękkości kapusty. Smacznego.

1 komentarz: