Kapusta zainspirowana
przepisem z programu Master Chef. Troszkę zmieniłam proporcje, żeby było więcej
kapusty w stosunku do pozostałych składników. Jeśli chcecie przygotować wersję
1:1 z programu, należy użyć ¼ główki kapusty i użyć mniej soku z cytryny.
Składniki (2 osoby)
½ główki czerwonej kapusty
100 ml czerwonego wytrawnego
wina
1 cebula
½ jabłka
3 śliwki kalifornijskie
50 g boczku
Sok z połówki cytryny
Sól , pieprz
Kapustę poszatkować,
przepłukać wodą, przełożyć do garnka, dodać wino i wstawić na gaz. Dusić około
15 minut. W tym czasie poszatkować cebulę, pokroić w kosteczkę boczek, jabłko i
śliwki kalifornijskie. Rozgrzać patelnię, wrzucić boczek, jak wytopi się
tłuszcz dorzucić cebulę jabłko i śliwki. Podsmażyć ok. 3-4 minuty i dołożyć do garnka z kapustą.
Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze ok. 20
minut, aż do miękkości kapusty. Smacznego.
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń