Kolejna wersja czerwonej
kapusty na ciepło. Tym razem wersja bezmięsna. Stanowiła przepyszny dodatek do
pieczonej kaczki. Zarówno kaczkę jak i kapustę łączył ten sam zestaw przypraw.
Dzięki temu pięknie się uzupełniały. Kapusta jest smaczna zarówno na ciepło jak
i na zimno.
Składniki:
1 główka czerwonej kapusty
7-8 suszonych śliwek
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 szklanka wina czerwonego
wytrawnego
¼ szklanki octu balsamicznego
Sok z połówki cytryny
Przyprawy: sól, pieprz, ½
łyżeczki cynamonu, 4 goździki, 2 ziela angielskie, 4 ziarna kardamonu
Kapustę drobno poszatkować,
do garnka wlać pół szklanki wody, włożyć kapustę i postawić na gazie, dusić ok.
20 minut. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle, dorzucić do kapusty.
Dodać suszone śliwki, wino i ocet balsamiczny. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu
na proszek, dodać do kapusty. Całość dusić jeszcze ok. 30 minut, pod koniec
doprawić na kwaśność sokiem z cytryny oraz ewentualnie dosolić. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz