"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Modra kapusta

czerwona kapusta przepisy


Kolejna wersja czerwonej kapusty na ciepło. Tym razem wersja bezmięsna. Stanowiła przepyszny dodatek do pieczonej kaczki. Zarówno kaczkę jak i kapustę łączył ten sam zestaw przypraw. Dzięki temu pięknie się uzupełniały. Kapusta jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.









Składniki:
1 główka czerwonej kapusty
7-8 suszonych śliwek
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
¼ szklanki octu balsamicznego
Sok z połówki cytryny
Przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczki cynamonu, 4 goździki, 2 ziela angielskie, 4 ziarna kardamonu

Kapustę drobno poszatkować, do garnka wlać pół szklanki wody, włożyć kapustę i postawić na gazie, dusić ok. 20 minut. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle, dorzucić do kapusty. Dodać suszone śliwki, wino i ocet balsamiczny. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu na proszek, dodać do kapusty. Całość dusić jeszcze ok. 30 minut, pod koniec doprawić na kwaśność sokiem z cytryny oraz ewentualnie dosolić. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz