"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Placki jogurtowe-gryczane




Przepis na podobne placki już podawałam jakiś czas temu i zachwalałam, jak szybko się je przygotowuje. W tych, dla urozmaicenia zamiast zwykłej mąki, użyłam mąki gryczanej, ot i cała zmiana :)










Składniki (1 porcja)

1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki gryczanej
1 jajko
1 łyżeczka oleju

Rozgrzać patelnię. Kawałek ręcznika papierowego nasączyć olejem i przeciągnąć po patelni. Dokładnie wymieszać ze sobą pozostałe składniki. Gotowe ciasto wyłożyć na patelnię, ok 2 łyżki ciasta na jeden placuszek. Smażyć z obu stron ok. 3-4 minuty. Podawać można z ulubionym dodatkiem: cukier puder, miód, syrop klonowy lub konfitura. Smacznego.


3 komentarze:

  1. placki nie wyszły, ciasto nie chciało się oderwać od patelni i się rozwalało z każdą jedną próbą, na zdjęciu wyglądają na placki z mąki pszennej a nie gryczanej, moje ciasto było dużo ciemniejsze niż na zdjęciu
    mogę się dowiedzieć czemu tak jest?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam pojęcia niestety? Może to wina patelni... Nie powinny przywierac. przynajmniej na mojej nie przywierają. Proponuje użyć więcej oleju następnym razem. A maka w moich plackach była na pewno gryczana nie pszenna. To gwarantuję.

    OdpowiedzUsuń