"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Placki serowo-jogurtowe


Kolejne placki na śniadanie. Nie obyło się bez mojej ukochanej ricotty oczywiście. Urozmaiceniem są sosy na bazie jogurtu, śniadanie robi się wtedy na prawdę smakowite. Ja proponuje bananowy i truskawkowy ale oczywiście ich smaki zależą od Waszej inwencji twórczej, najważniejsze to mieć dobry jogurt jako bazę, wtedy każdy smak będzie super. 






Składniki:
250 gram serka ricotta
400 gram jogurtu greckiego
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek maki
2 łyżeczki roztopionego masła
szczypta soli
łyżka oleju

Sosy jogurtowe: banan, cynamon, kilka truskawek, cukier puder lub miód do smaku.

Masło roztopić na patelni, odstawić do ostygnięcia. Jajka wymieszać z cukrami, dodać połowę jogurtu i serek ricotta. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać mąkę i sól oraz roztopione masło. Rozgrzać patelnię teflonową, za pomocą pędzelka  posmarować trochę olejem i wykładać masę, ok. 2 łyżek na 1 placuszek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie przygotować dwie miseczki do jednej pokroić drobno banana i posypać cynamonem, do drugiej pokroić truskawki. Do obu dodać po 100 gram jogurtu greckiego. Owoce z jogurtem zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę, dosłodzić cukrem lub miodem według uznania.


2 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam ricotty ;o
    a te placuszki prezentują się bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, i znowu ricotta w plackach! Jesteś niezawodna, jeśli o to chodzi i bardzo podobają mi się Twoje pomysły :D Te placuszki prezentują się świetnie.

    OdpowiedzUsuń