Różnorodne ciasteczka owsiane


Przepis podobny do wielu innych, co go wyróżnia? Sposób przygotowania. Nie wałkujemy ciasta, nie wykrawamy ciasteczek zajęcie przyjemne aczkolwiek czasami nie łatwe. Ciasteczka dla cierpliwych, ponieważ najlepsze Są po 3-4 dniach, gdy lekko zwilgotnieją ale wciąż pozostają kruche. Przed łasuchami proponuję schować ….








Składniki (na ok. 50 ciastek):

300 gram mąki
200 gram płatków owsianych
100 gram cukru trzcinowego
100 gram cukru białego
200 gram masła
2 łyżki kakao
2 cukry wanilinowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża esencja rumowa
Kilka łyżek wody
Do wykończenia: 50 gram czekolady deserowej, cukier trzcinowy, cynamon, cukier puder

Płatki owsiane wraz z brązowym cukrem szatkujemy w robocie z nożami tnącymi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy biały cukier, proszek do pieczenia, cukry wanilinowe oraz zmielone płatki z brązowym cukrem. Na koniec dodajemy poszatkowane masło. Zagniatamy elastyczne ciasto, dodając wody w miarę zapotrzebowania, u mnie wyszło ok. 5 łyżek wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao oraz dodatkową łyżkę wody i ponownie zagniatamy, aż całe kakao jednolicie połączy się z ciastem.  Obie części ciasta formujemy w wałeczki o średnicy ok. 4-5 cm i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę (wersja ekspresowa – w zamrażalniku przez 30 minut). Schłodzone wałeczki kroimy w cienkie plasterki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok.15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu, jeszcze ciepłe wykańczamy w dowolny sposób, u mnie jasne ciasteczka dostały „czekoladowe oczko”, ciemne posypkę z pudru lub cukru brązowego ze szczyptą cynamonu. Smacznego.

Komentarze

  1. Zapowiadają się pysznie!Tylko nie wiem jak u mnie z tą wytrwałością?!?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz