Zimą zazwyczaj mam ochotę na
trochę „cięższe” sałaty niż przysłowiowy ogórek i pomidor. Wykorzystuję wtedy
bogactwo naszych wspaniałych warzyw. Ta sałata bardzo zaskoczyła moich gości.
Niewielu z nich znało taki sposób na wykorzystanie buraków. Zazwyczaj podaje
się je w barszczu albo jako wszystkim znaną papkę pod nazwą „buraczki” .
Składniki (2 porcje):
2 garście roszponki
1 garść sałaty lodowej
3 buraki, uprzednio upieczone
w piekarniku
100 g sera koziego typu Feta
30 g orzechów makadamia lub
pinii uprażonych na suchej patelni
2 łyżki sosu balsamico
Buraki myjemy, zawijamy w
folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut. Studzimy i
obieramy.
Na talerzu rozkładamy sałatę,
pokrojone w paseczki lub półplasterki buraki. Delikatnie dekorujemy serem, tak,
żeby nie zabarwił się od buraków. Na wierzch posypujemy uprażone orzechy oraz
całość skrapiamy sosem balsamico. Smacznego.
zapowiada się smakowicie ;) lubię takie sałatki :)
OdpowiedzUsuń