"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sałata z pieczonymi burakami


Zimą zazwyczaj mam ochotę na trochę „cięższe” sałaty niż przysłowiowy ogórek i pomidor. Wykorzystuję wtedy bogactwo naszych wspaniałych warzyw. Ta sałata bardzo zaskoczyła moich gości. Niewielu z nich znało taki sposób na wykorzystanie buraków. Zazwyczaj podaje się je w barszczu albo jako wszystkim znaną papkę pod nazwą „buraczki” .

Składniki (2 porcje):

2 garście roszponki
1 garść sałaty lodowej
3 buraki, uprzednio upieczone w piekarniku
100 g sera koziego typu Feta
30 g orzechów makadamia lub pinii uprażonych na suchej patelni
2 łyżki sosu balsamico

Buraki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut. Studzimy i obieramy.
Na talerzu rozkładamy sałatę, pokrojone w paseczki lub półplasterki buraki. Delikatnie dekorujemy serem, tak, żeby nie zabarwił się od buraków. Na wierzch posypujemy uprażone orzechy oraz całość skrapiamy sosem balsamico. Smacznego.

1 komentarz: