"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sernik z krówkami

sernik z orzechami

Tym razem, piekąc sernik, podzieliłam go od razu na porcje. Ten, przygotowany jest z cukierkami, popularnie zwanymi krówkami, i ostrzegam, że wyszedł bardzo słodki :), ale jedząc taką małą porcję i tak nie ma się wyrzutów sumienia z tego powodu. Konsystencja ciasta jest bardzo wilgotna i kremowa, co dodatkowo powoduje przyjemne doznania podczas delektowania się tą słodyczą.

Składniki (8 małych kokilek)

100 g masła
1 szklanka mielonych orzechów laskowych
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao


250 g sera białego twarogowego
250 g sera białego ricotta
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy

300 g krówek
0,5 szklanki mleka

1 garść orzechów laskowych

Masło roztopić, wymieszać z mielonymi orzechami, cukrem pudrem i kakao. Kokilki wysmarować masłem oraz na dno wyłożyć papierem do pieczenia (bez tego możecie mieć problem z wyjęciem gotowego serniczka z kokilki). Masę orzechową rozłożyć na dnie każdej kokilki. Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Krówki włożyć do garnka i zalać mlekiem, postawić na małym gazie i lekko podgrzać, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia cukierków. Zostawić do przestygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem na białą masę, porcjami dodawać oba sery oraz 2/3 masy krówkowej. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową bardzo delikatnie. Gotową masę przelać do kokilek, pamiętając, że podczas pieczenia ciasto będzie trochę rosło (po ostudzeniu ponownie opadnie). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, na jednej blaszce ustawić naczynie z wodą a nad nim na kratce do pieczenia kokilki z serniczkami. Piec ok. 30 minut. Po wystudzeniu rozprowadzić na wierzchu każdego serniczka pozostałą masę krówkową oraz posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki, takiego jeszcze nie jadłam musi być przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oh nie.. jakie pyszności! To musi być bardzo pyszne, a prezentuje się.. oh..;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kremowy i wilgotny sernik to coś dla mnie, a jak jeszcze z dodatkiem krówek to poproszę od razu dwie porcje, ja się nie zasłodzę! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, cudowny. Uwielbiam karmelowe smaki, świetnie komponują się z serem :)

    OdpowiedzUsuń