Tym razem, piekąc sernik,
podzieliłam go od razu na porcje. Ten, przygotowany jest z cukierkami,
popularnie zwanymi krówkami, i ostrzegam, że wyszedł bardzo słodki :), ale jedząc taką małą porcję i tak nie ma się
wyrzutów sumienia z tego powodu. Konsystencja ciasta jest bardzo wilgotna i
kremowa, co dodatkowo powoduje przyjemne doznania podczas delektowania się tą
słodyczą.
Składniki (8 małych kokilek)
100 g masła
1 szklanka mielonych orzechów
laskowych
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
250 g sera białego
twarogowego
250 g sera białego ricotta
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
300 g krówek
0,5 szklanki mleka
1 garść orzechów laskowych
Masło roztopić, wymieszać z
mielonymi orzechami, cukrem pudrem i kakao. Kokilki wysmarować masłem oraz na
dno wyłożyć papierem do pieczenia (bez tego możecie mieć problem z wyjęciem
gotowego serniczka z kokilki). Masę orzechową rozłożyć na dnie każdej kokilki.
Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Krówki włożyć do garnka i
zalać mlekiem, postawić na małym gazie i lekko podgrzać, mieszać aż do
całkowitego rozpuszczenia cukierków. Zostawić do przestygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem
wanilinowym i cukrem pudrem na białą masę, porcjami dodawać oba sery oraz 2/3
masy krówkowej. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową bardzo
delikatnie. Gotową masę przelać do kokilek, pamiętając, że podczas pieczenia
ciasto będzie trochę rosło (po ostudzeniu ponownie opadnie). Piekarnik nagrzać
do 180 stopni, na jednej blaszce ustawić naczynie z wodą a nad nim na kratce do
pieczenia kokilki z serniczkami. Piec ok. 30 minut. Po wystudzeniu rozprowadzić
na wierzchu każdego serniczka pozostałą masę krówkową oraz posypać posiekanymi
orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Uwielbiam serniki, takiego jeszcze nie jadłam musi być przepyszny:)
OdpowiedzUsuńoh nie.. jakie pyszności! To musi być bardzo pyszne, a prezentuje się.. oh..;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńKremowy i wilgotny sernik to coś dla mnie, a jak jeszcze z dodatkiem krówek to poproszę od razu dwie porcje, ja się nie zasłodzę! :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńOmmm jaki pyszny:D
OdpowiedzUsuńMmm, cudowny. Uwielbiam karmelowe smaki, świetnie komponują się z serem :)
OdpowiedzUsuń