Zapiekanki robię dosyć
rzadko, a szkoda, bo potrafią być dobre ;). Dziś mnie naszło… połączenie wyszło
samo z siebie, nie chciałam żeby była za bardzo kaloryczna, chociaż i tak
pewnie jest. W smaku bardzo dobra, obeszło się bez keczupu „dla zabicia smaku” jak
to mawia mój mąż.
Składniki (4 porcje)
8 ziemniaków
30 dag mięsa mielonego
(użyłam drobiowo-wieprzowego, pół na pół)
15 dag sera żółtego
1 duża cebula
2 łyżki tartego parmezanu
3 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 jajka
½ szklanki mleka
Przyprawy: sól, świeżo
mielony pieprz, papryka czerwona ostra, świeżo tarta gałka muszkatołowa
Ziemniaki umyć ugotować na
półtwardo w mundurkach, ostudzić. Cebulę i czosnek poszatkować, razem z
listkami rozmarynu zeszklić na oleju na patelni. Mięso mielone przyprawić,
dodać starty parmezan oraz zeszkloną cebulę z czosnkiem, dokładnie wymieszać.
Jajka roztrzepać w misce
dodając mleko oraz przyprawy (gałka, sól, pieprz, papryka).
Naczynie żaroodporne
wysmarować masłem, ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, podzielić na 2
części. W naczyniu ułożyć jedna warstwę ziemniaków, na to nałożyć mięso
mielone, zetrzeć połowę sera. Ułożyć drugą warstwę ziemniaków, zalać masą
mleczno-jajeczną i na wierzch zetrzeć resztę sera. Zapiekać w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni około godzinę, aż cały ser ładnie się zarumieni.
Podawać z ogórkiem konserwowym. Smacznego.
Uwielbiam takie zapiekanki. Robiłam kiedyś podobną, ale sos był trochę pomidorowy.
OdpowiedzUsuń1. 8 ziemniakow - ile to jest w kg w przyblizeniu?
OdpowiedzUsuń2. Jak duzo potrzeba galki?
Dziekuje!
1. 8 niedużych ziemniaków to ok. 1 kg - zgadza się
Usuń2. gałki potrzeba 1/4 jednej gałki startej na tarce o małych oczkach, lub ok 1 łyżeczki mielonej - to zależy od Twojego gustu