Zapiekanka ziemniaczana

zapiekanki przepisy

Zapiekanki robię dosyć rzadko, a szkoda, bo potrafią być dobre ;). Dziś mnie naszło… połączenie wyszło samo z siebie, nie chciałam żeby była za bardzo kaloryczna, chociaż i tak pewnie jest. W smaku bardzo dobra, obeszło się bez keczupu „dla zabicia smaku” jak to mawia mój mąż.









Składniki (4 porcje)

8 ziemniaków
30 dag mięsa mielonego (użyłam drobiowo-wieprzowego, pół na pół)
15 dag sera żółtego
1 duża cebula
2 łyżki tartego parmezanu
3 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki oleju
1 łyżka masła


2 jajka
½ szklanki mleka

Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, papryka czerwona ostra, świeżo tarta gałka muszkatołowa

Ziemniaki umyć ugotować na półtwardo w mundurkach, ostudzić. Cebulę i czosnek poszatkować, razem z listkami rozmarynu zeszklić na oleju na patelni. Mięso mielone przyprawić, dodać starty parmezan oraz zeszkloną cebulę z czosnkiem, dokładnie wymieszać.
Jajka roztrzepać w misce dodając mleko oraz przyprawy (gałka, sól, pieprz, papryka).
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, podzielić na 2 części. W naczyniu ułożyć jedna warstwę ziemniaków, na to nałożyć mięso mielone, zetrzeć połowę sera. Ułożyć drugą warstwę ziemniaków, zalać masą mleczno-jajeczną i na wierzch zetrzeć resztę sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę, aż cały ser ładnie się zarumieni. Podawać z ogórkiem konserwowym. Smacznego.

Komentarze

  1. Uwielbiam takie zapiekanki. Robiłam kiedyś podobną, ale sos był trochę pomidorowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. 1. 8 ziemniakow - ile to jest w kg w przyblizeniu?
    2. Jak duzo potrzeba galki?
    Dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. 8 niedużych ziemniaków to ok. 1 kg - zgadza się
      2. gałki potrzeba 1/4 jednej gałki startej na tarce o małych oczkach, lub ok 1 łyżeczki mielonej - to zależy od Twojego gustu

      Usuń

Prześlij komentarz