Galaretki kokosowe



Doskonały pomysł, nie tylko na Walentynki. Dzieci je pokochają, gwarantuję.
Wprowadzone zmiany w składnikach, autorskie.
Czas przygotowania całości, to właściwie 2 dni – kwestia tężenia masy mlecznej i następnie galaretki.






Składniki na 17 kwadratów i 17 serduszek

300 ml słodkiej śmietanki 30%
1 puszka mleka kokosowego
100 gram białej czekolady
4 łyżki cukry pudru
4 łyżeczki żelatyny

2 kolorowe galaretki
100 g mlecznej czekolady

Śmietankę, cukier puder i mleczko kokosowe podgrzewamy w garnku, mieszając od czasu do czasu aż do zagotowania. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, przelać do garnka. Białą czekoladę pokruszyć na kawałki i rozpuścić w nadal gorącym płynie. Przestudzić. Przygotować brytfankę, bardzo lekko przesmarować masłem (gotowe kwadrat będzie łatwiej wyjmować), wylać do niej zimną masę. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Rozrobić galaretki, każdą w osobnym naczyniu, używając 20% mniej wody niż podano na opakowaniu. Zostawić do przestygnięcia. Wyjąć brytfankę z lodówki  i przy pomocy foremki do wykraiwania ciastek wyciąć serduszka w równych odstępach. Ostrożnie wyjąć z całości. W powstałe otwory ponakładać tężejącą galaretkę. Brytfankę ponownie odstawić do lodówki. Po całkowitym stężeniu galaretki, pokroić w równe kwadraty.
Mleczna czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią jedną stronę serduszek, wykrojonych z kokosowej masy. Zostawić do zastygnięcia Smacznego.
 



Komentarze

  1. prześliczne słodziaki :) przepis zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super! ślicznie wyglądają. Mam tylko pytanie: czy wycinając kwadraty biała masa nie pokruszyła się? jakiej jej konsystencji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biała masa jest konsystencji zwartej galaretki (taka gumowata), czyli dosyć miękka jeśli chodzi o krojenie a na tyle ścisła, że się nie kruszy. Jeśli się boisz, że nie wyjdzie, dodaj trochę więcej żelatyny :)

      Usuń
  3. Genialne :) Wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz