Ten gulasz jest bardzo
lubiany przez mojego męża (zresztą jak wszystkie z dużą ilością sosu). Jest
dosyć delikatny w smaku i aby nie był za ciężki, nie dodaję do niego mąki do
zagęszczenia, pozostawiając bardziej płynną konsystencję. Jeśli wykładam na
głęboki talerz, wychodzi coś w rodzaju zupy drobiowej. Można go wtedy podać z
bułeczką i mamy pełne danie obiadowe.
Składniki (4 porcje)
800 g żołądków drobiowych
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 mała marchewka
1 łyżka masła
3 łyżki świeżo posiekanego
koperku
150 ml śmietany 12-16%
5 ziarenek pieprzu
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka suszonych ziół:
lubczyk, majeranek
Sól, świeżo mielony pieprz,
papryka ostra – do smaku
Żołądki umyć, oczyścić i
pokroić. Zalać w garnku wodą, tak aby płynu było minimalnie ponad poziom mięsa,
wstawić na średni ogień. W tym czasie poszatkować cebulę i czosnek, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni roztopić masło wrzucić cebulę, czosnek i marchewkę i dusić do
miękkości, ok. 7 minut. Jeśli w garnku żołądki zaczęły się gotować, odebrać z
wierzchu szumowiny, zmniejszyć ogień, dorzucić przyprawy i zioła (oprócz
koperku) oraz warzywa z patelni. Całość dusić pod przykryciem, zostawiając
niewielką szparę, ok 1,5 godz. Żołądki muszą być bardzo miękkie. Gotowy sos
zaprawić śmietaną oraz d oprawić do smaku solą, pieprzem i świeżą papryką. Na
koniec całość obficie posypać koperkiem. Podawać z dużą ilością sosu jako zupę
z dodatkiem świeżej bułeczki, lub mniej sosu z ziemniakami i surówką.
Smacznego.
Gulasz rewelacja,przepis godny wypróbowania.
OdpowiedzUsuńpyszneeee :D
OdpowiedzUsuń