"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Indyk duszony z selerem naciowym

seler naciowy przepisy


Proste i szybkie dania to moja specjalność. Po pierwsze dlatego, że lubię kuchnię lekką, po drugie, że zdrową a po trzecie, że nie skomplikowaną. To danie powstało w 30 minut, z użytych składników wyszły mi trzy porcje, czyli mam „z głowy” trzy lunche w pracy :).










Składniki (3 porcje)

1 pęczek selera naciowego
½ cebuli
3 ząbki czosnku
300 g mięsa z piersi indyka
Sól, pieprz, papryka czerwona, lubczyk, odrobina kolendry
2 łyżki oleju rzepakowego

Łodygi selera umyć, drobno pokroić, cebulę i czosnek poszatkować, indyka pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i cebulkę, jak zmięknie, wrzucić selera oraz mięso z indyka. Doprawić przyprawami, przykryć pokrywką i dusić ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Danie jest gotowe gdy mięso jest już usmażone a seler jeszcze lekko chrupiący. Smacznego.
 

2 komentarze:

  1. mniam!
    nie jadłam jeszcze takiego połączenia ale chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń