"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Krewetki marynowane w miodzie



Krewetki w słodko-pikantnej miodowej marynacie. Lubię czasami takie niestandardowe połączenia. Miód nadaje słodkiego posmaku, imbir, chilli i sos worcester podkręca go ostrą nutą. Smaczna odmienność.











Składniki (2 porcje)

500 gram średnich krewetek, rozmrożonych i wysuszonych
½ mango
2-3 cm korzeń świeżego imbiru
3 łyżki sosu chilli
3 łyżki sosu worcester
5 łyżek miodu
2 łyżki masła
Sól, pieprz

Mango i imbir ścieramy na tarce o jak najmniejszych oczkach. Dodajemy resztę składników marynaty oraz wcześniej posolone i posypane pieprzem krewetki. Dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Masło roztapiamy na patelni, krewetki nadziewamy na patyczki do szaszłyków i smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor z obu stron. Ja  swoje podałam na sałacie z cytrusowym winegretem. Równie dobrze będą smakować z jaśminowym ryżem. Smacznego.
 

1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł :) Krewetki uwielbiam, więc chętnie wypróbuję taką marynatę.

    OdpowiedzUsuń