Krewetki w słodko-pikantnej
miodowej marynacie. Lubię czasami takie niestandardowe połączenia. Miód nadaje
słodkiego posmaku, imbir, chilli i sos worcester podkręca go ostrą nutą.
Smaczna odmienność.
Składniki (2 porcje)
500 gram średnich krewetek,
rozmrożonych i wysuszonych
½ mango
2-3 cm korzeń świeżego imbiru
3 łyżki sosu chilli
3 łyżki sosu worcester
5 łyżek miodu
2 łyżki masła
Sól, pieprz
Mango i imbir ścieramy na
tarce o jak najmniejszych oczkach. Dodajemy resztę składników marynaty oraz
wcześniej posolone i posypane pieprzem krewetki. Dokładnie mieszamy i wstawiamy
na kilka godzin do lodówki. Masło roztapiamy na patelni, krewetki nadziewamy na
patyczki do szaszłyków i smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor z obu
stron. Ja swoje podałam na sałacie z
cytrusowym winegretem. Równie dobrze będą smakować z jaśminowym ryżem.
Smacznego.
Ciekawy pomysł :) Krewetki uwielbiam, więc chętnie wypróbuję taką marynatę.
OdpowiedzUsuń