Danie uniwersalne: na ciepło z
powodzeniem może być podane jako danie obiadowe, na zimno, jako makaronowa
sałatka – wybór należy do Was.
Składniki:
300 gram piersi z indyka
400 gram makaronu typu świderki lub
inne, wymyślne kształty
5-6 pomidorów suszonych w oleju
5 łyżek oleju z zalewy pomidorów
2 łyżki sezamu
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
4 łyżki wody
Przyprawy: Sól, pieprz, oregano
Makaron gotujemy mocno ardente.
Indyka kroimy w cienkie paseczki, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz
łyżką oleju z pomidorów. Odstawiamy na ok. 20 minut. Na suchej patelni prażymy
ziarna sezamu oraz poszatkowane orzechy. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju, wrzucamy suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz mięso z indyka,
podsmażany kilka minut i dodajemy makaron. Mieszamy dokładnie. Przekładamy do
miski, i mieszamy z sosem zrobionym z musztardy, koncentratu, wody i 2 łyżek
oleju z pomidorów. Mieszamy dokładnie, posypujemy uprażonymi sezamem i
orzechami. Jako danie gorące, podawać od razu, jeśli ma być sałatką, odstawiamy
do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz