"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Makaron z indykiem i suszonymi pomidorami



Danie uniwersalne: na ciepło z powodzeniem może być podane jako danie obiadowe, na zimno, jako makaronowa sałatka – wybór należy do Was.











 Składniki:

300 gram piersi z indyka
400 gram makaronu typu świderki lub inne, wymyślne kształty
5-6 pomidorów suszonych w oleju
5 łyżek oleju z zalewy pomidorów
2 łyżki sezamu
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
4 łyżki wody
Przyprawy: Sól, pieprz, oregano

Makaron gotujemy mocno ardente. Indyka kroimy w cienkie paseczki, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz łyżką oleju z pomidorów. Odstawiamy na ok. 20 minut. Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu oraz poszatkowane orzechy. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz mięso z indyka, podsmażany kilka minut i dodajemy makaron. Mieszamy dokładnie. Przekładamy do miski, i mieszamy z sosem zrobionym z musztardy, koncentratu, wody i 2 łyżek oleju z pomidorów. Mieszamy dokładnie, posypujemy uprażonymi sezamem i orzechami. Jako danie gorące, podawać od razu, jeśli ma być sałatką, odstawiamy do ostygnięcia.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz