"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Makaronowa sałatka z tuńczykiem



Wesoła, kolorowa sałatka. Przyrządzam ją jako danie kolacyjne, lub jedną z propozycji na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Sałatki makaronowe na imprezach cieszą się zazwyczaj dużą popularnością, szczególnie zimą :)











Składniki (duża salaterka)

300 gram makaronu (rodzaj i kształt dowolny, bule to nie były formy długie)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 duża cebula czerwona
1 pęczek szczypiorku
10-15 czarnych oliwek
4 łyżki majonezu (wyjątkowo nie radzę zastępować go jogurtem, kwasowość jogurtu w tej sałatce nie jest wskazana )
Sól, świeżo mielony pieprz, papryka czerwona ostra

Makaron gotujemy ardente, odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Tuńczyka osączamy z zalewy. Papryki, cebulę oraz oliwki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki razem, dodajemy majonez oraz przyprawy. Dobrze jest przygotować sałatkę kilka godzin wcześniej, tak, żeby był czas na połączenie się wszystkich smaków, jest wtedy o niebo lepsza. Smacznego.
 

2 komentarze: