Placki, naleśniki, racuchy –
jest ktoś kto ich nie lubi? Ja zdecydowanie się do takiego grona nie zaliczam.
Niestety zwykle dania te są dosyć kaloryczne… czasami próbuje tą kaloryczność
zrekompensować w inny sposób i używam „zdrowszych” zamienników zwykłej mąki :), to takie wytłumaczenie, że można sobie pozwolić na
jeden dodatkowo ekstra, bo przecież zdrowe :)
Składniki (12 racuchów)
½ szklanki skrobi
kukurydzianej
½ szklanki mąki gryczanej
2 jajka
½ szklanki mleka – lub
więcej, tu „na oko”
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 opakowanie cukry
wanilinowego
2 łyżki suszonej żurawiny
1 duże jabłko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu w proszku
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania
Jabłko obrać, pokroić w
ćwiartki i każdą ćwiartkę w plasterki. Zalać miodem, posypać cynamonem i
odstawić na czas dalszych przygotowań. W misce dokładnie wymieszać żółtka z
cukrem wanilinowym, dodać przesianą mąkę i skrobię kukurydzianą oraz proszek do
pieczenia. Miksować na wolnych obrotach, dolewając mleka tyle, ile wciągnie
mąka. Ciasto ma mieć dosyć płynną konsystencję ale bardziej gęstą niż
tradycyjne ciasto naleśnikowe. W osobnej misce ubić piane z białek i delikatnie
połączyć z ciastem. Na koniec wmieszać do ciasta jabłka oraz żurawinę. Niewielką
ilość oleju rozgrzać na patelni, nakładać porcje ciasta, tak, żeby w każdej
znalazły się cząstki jabłka oraz żurawina. Smażyć na złoty kolor z obu stron,
po zdjęciu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać
delikatnie cukrem pudrem. Smacznego.
Smakowita propozycja :) Ostatnio chodzą za mną jakieś racuszki - może czas zrobić właśnie te?
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuńbardzo lubię racuszki, aż ślinka mi cieknie na widok tego zdjęcia;p
OdpowiedzUsuń