Racuchy z jabłkami i żurawiną



Placki, naleśniki, racuchy – jest ktoś kto ich nie lubi? Ja zdecydowanie się do takiego grona nie zaliczam. Niestety zwykle dania te są dosyć kaloryczne… czasami próbuje tą kaloryczność zrekompensować w inny sposób i używam „zdrowszych” zamienników zwykłej mąki :), to takie wytłumaczenie, że można sobie pozwolić na jeden dodatkowo ekstra, bo przecież zdrowe :)






Składniki (12 racuchów)

½ szklanki skrobi kukurydzianej
½ szklanki mąki gryczanej
2 jajka
½ szklanki mleka – lub więcej, tu „na oko”
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukry wanilinowego
2 łyżki suszonej żurawiny
1 duże jabłko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu w proszku
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania

Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki i każdą ćwiartkę w plasterki. Zalać miodem, posypać cynamonem i odstawić na czas dalszych przygotowań. W misce dokładnie wymieszać żółtka z cukrem wanilinowym, dodać przesianą mąkę i skrobię kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Miksować na wolnych obrotach, dolewając mleka tyle, ile wciągnie mąka. Ciasto ma mieć dosyć płynną konsystencję ale bardziej gęstą niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. W osobnej misce ubić piane z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Na koniec wmieszać do ciasta jabłka oraz żurawinę. Niewielką ilość oleju rozgrzać na patelni, nakładać porcje ciasta, tak, żeby w każdej znalazły się cząstki jabłka oraz żurawina. Smażyć na złoty kolor z obu stron, po zdjęciu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać delikatnie cukrem pudrem. Smacznego.


Komentarze

  1. Smakowita propozycja :) Ostatnio chodzą za mną jakieś racuszki - może czas zrobić właśnie te?

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię racuszki, aż ślinka mi cieknie na widok tego zdjęcia;p

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz