"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sałatka z czerwoną kapustą



Inna wersja sałatki z czerwonej kapusty, bardzo podobna do poprzedniej, tym razem jednak ser Feta zastąpiłam… moją ukochaną ricottą. W tej wersji ricottę dodałam do kapusty jeszcze w trakcie duszenia. 











Składniki (2 porcje)

1/2 małej główki kapusty czerwonej
1 mała cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1/2 opakowania serka ricotta
garść suszonych żurawin
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka natki pietruszki
Świeżo mielony pieprz.

Cebulę, czosnek posiekać, kapustę pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Jak cebula będzie już szklista wrzucić kapustę i podsmażać ok. 10 minut często mieszając. Dodać ocet i żurawinę, poddusić kilka chwil, dodać serek ricotta i całość dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem. Na drugiej, suchej patelni uprażyć pestki dyni. Kapustę przełożyć do salaterki, posypać pestkami dyni i natką pietruszki. Podawać ciepłe, można z pieczywem tostowym. Smacznego. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz