Inna wersja sałatki z
czerwonej kapusty, bardzo podobna do poprzedniej, tym razem jednak ser Feta
zastąpiłam… moją ukochaną ricottą. W tej wersji ricottę dodałam do kapusty
jeszcze w trakcie duszenia.
Składniki (2 porcje)
1/2 małej główki kapusty
czerwonej
1 mała cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1/2 opakowania serka ricotta
garść suszonych żurawin
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka natki pietruszki
Świeżo mielony pieprz.
Cebulę, czosnek posiekać,
kapustę pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić
cebulę i czosnek, zeszklić. Jak cebula będzie już szklista wrzucić kapustę i
podsmażać ok. 10 minut często mieszając. Dodać ocet i żurawinę, poddusić kilka
chwil, dodać serek ricotta i całość dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić
świeżo mielonym pieprzem. Na drugiej, suchej patelni uprażyć pestki dyni.
Kapustę przełożyć do salaterki, posypać pestkami dyni i natką pietruszki.
Podawać ciepłe, można z pieczywem tostowym. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz