"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sernik na zimno jogurtowo-czekoladowy

czekoladowy sernik


Jak go zobaczyłam, to się zakochałam. Wiedziałam, że kolejny weekend będzie znowu pod znakiem sernika. Nie żeby mi to przeszkadzało, uwielbiam serniki ;), ale moje jeansy co raz mniej :). Dla przyzwoitości troszkę go „odchudziłam” z wersji, która mnie tak zachwyciła :  http://cakes.blox.pl/2013/01/Sernik-cytrynowo-czekoladowy.html . Mój mi smakuje bardzo, a przy tym chyba trochę kalorii zaoszczędziłam. 





Składniki na spód sernika: 
100 gram czekoladowego mussli
1 łyżka masła 

Składniki na masę serową:
5 łyżek drobnego cukru do wypieków
400g sera homogenizowanego naturalnego 
1 laska wanilii 
sok z 1 cytryny
400g gęstego jogurtu greckiego
100 ml słodkiej śmietany kremówki 30%
1 duża łyżka żelatyny

Składniki na polewę czekoladową:
100g gorzkiej czekolady 
100ml słodkiej śmietany kremówki 30%

Mussli zmielić w robocie kuchennym, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć dno małej tortownicy ( u mnie o średnicy 17 cm) . Na czas dalszych przygotować, wstawić do lodówki.
Czekoladę ze śmietanką włożyć do garnka i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestygnięcia. Żelatynę zalać wrzątkiem (1/3 szklanki), rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić do przestygnięcia. Serek przełożyć do miski, dodać cukier i ziarenka z rozciętej laski wanilii. Miksować aż do rozpuszczenia cukru. W innym naczyniu ubić śmietanę, ubitą wymieszać z jogurtem oraz sokiem z cytryny. Połączyć obie masy. Do szklanki z przestudzoną żelatyną dodać kilka łyżek masy serowej, dokładnie wymieszać i przełożyć do reszty, ponownie wymieszać. 
Wyjąc tortownicę z lodówki, wlać 1/3 masy serowej i po wierzchu rozprowadzić 1/3 czekolady, może mieć kształt spiralki. Powtórzyć czynność jeszcze dwukrotnie, czekolada ma być ostatnią warstwą. Następnie za pomocą patyczka rozmieszać całość. W ten sposób utworzą nam się takie niepowtarzalne wzorki z czekolady. Wstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin lub na całą noc. Masa musi dobrze stężeć. Smacznego.

 

11 komentarzy:

  1. Bardzo fajny sernik, super wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W przekroju też jest niczego sobie, czekolada robi na prawdę fajne warstwy :) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm cudowny!kocham serniczki a ten wygląda na prawdę przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie :) Skusiłabym się na kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale on pięknie wygląda! Zjawiskowo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie dziwie ci się, wygląda genialnie ! ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik wygląda super :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jenyś, wygląda po prostu niesamowicie! Te wzorki genialne Ci wyszły! Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję za odchudzona wersję *_*

    Ivy

    OdpowiedzUsuń
  10. robiłam ten sernik 2 razy - najlepszy sernik na zimno ever! <3 :)

    OdpowiedzUsuń