"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sernik z mascarpone i bitą śmietaną

sernik z mascarpone


Dzięki mascarpone, sernik  ma kremową konsystencję i śmietankowy smak. Pianka z bitej śmietany i czekoladowy ciastkowy spód sprawią, że z przyjemnością sięgniecie po kolejny kawałek. 









Składniki:

Spód:
250 g ciastek w czekoladzie typu digestive
50 g masła

Masa:
500 g sera mascarpone
250 g sera ricotta
8 łyżek cukru
4 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
70 ml likieru śmietankowego

Wierzch:
350 ml śmietanki 30%
1 łyżka pudru
1 łyżeczka żelatyny
1 cukierek czekoladowy typu trufle

Spód: Masło topimy, ciastka rozkruszamy w blenderze, łączymy z płynnym masłem i powstałą masą wykładamy dno foremki do pieczenia.

Masa: Jajka ubijamy na puszysty kogel-mogel z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy po łyżce sera, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy likier śmietankowy. Serową masę wykładamy na miasteczkowy spód. Na najniższej półce piekarnika ustawiamy naczynie z wodą, nad nim stawiamy foremkę z sernikiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 minut. Studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Wierzch: Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami wrzątku, mieszamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy, na koniec, do ubitej dodajemy cukier oraz wlewamy letnią żelatynę. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby żelatyna lekko ścięła masę. Następnie wykładamy śmietanę na sernik i ścieramy na tarce cukierka na wierzch. Smacznego.

3 komentarze: