"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Krewetki z warzywami



Krewetki uwielbiam, kuchnię azjatycką co raz częściej też. To danie inspirowane blogiem, który specjalizuje się właśnie w takiej kuchni:  http://slodkokwasna.pl/ . Dodatek ode mnie, to czerwona papryka, trochę dla koloru, trochę dlatego, że czułam iż czegoś mi tu brakuje… Ogólnie z moim dodatkiem danie było bardzo smaczne.








Składniki (2 porcje)

300 gram krewetek obranych i oczyszczonych
1 opakowanie can ta (roślina dostępna w sklepach z azjatycką żywnością)
3 duże ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 łyżka wietnamskiej Vegety (dostępna j.w.)
1 łyżka słodkiego sosu sojowego (można zastąpić klasycznym sosem sojowym + 1/2 łyżeczki brązowego cukru)
1 łyżka ciemnego sosu sojowego 
4 łyżki oleju arachidowego

Czosnek posiekać. Z sosów sojowych, vegety, połowy oleju i połowy czosnku zrobić mieszankę. Wymieszać ją z krewetkami i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Paprykę pokroić w słupki, can ta w małe kawałki. Pozostały olej rozgrzać na patelni, wrzucić resztę czosnku i po chwili dodać krewetki. Smażyć ok 5 minut i zdjąć z patelni na talerz. Na patelnię wrzucić warzywa, smażyć na dużym ogniu kilka minut, cały czas mieszając, następnie dorzucić krewetki i podsmażać jeszcze ok. 2-3 minut. Podawać z ryżem lub bułeczką. Smacznego.

 

1 komentarz:

  1. Ja poproszę dwie porcje- moja córcia zje obie, bo to danie w jej guście:)

    OdpowiedzUsuń