Krewetki uwielbiam, kuchnię
azjatycką co raz częściej też. To danie inspirowane blogiem, który specjalizuje
się właśnie w takiej kuchni: http://slodkokwasna.pl/ . Dodatek ode mnie, to czerwona papryka, trochę dla
koloru, trochę dlatego, że czułam iż czegoś mi tu brakuje… Ogólnie z moim
dodatkiem danie było bardzo smaczne.
Składniki (2 porcje)
300 gram krewetek obranych i
oczyszczonych
1 opakowanie can ta (roślina
dostępna w sklepach z azjatycką żywnością)
3 duże ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 łyżka wietnamskiej Vegety
(dostępna j.w.)
1 łyżka słodkiego sosu
sojowego (można zastąpić klasycznym sosem sojowym + 1/2 łyżeczki brązowego
cukru)
1 łyżka ciemnego sosu
sojowego
4 łyżki oleju arachidowego
Czosnek posiekać. Z sosów
sojowych, vegety, połowy oleju i połowy czosnku zrobić mieszankę. Wymieszać ją
z krewetkami i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Paprykę pokroić w słupki, can
ta w małe kawałki. Pozostały olej rozgrzać na patelni, wrzucić resztę czosnku i
po chwili dodać krewetki. Smażyć ok 5 minut i zdjąć z patelni na talerz. Na
patelnię wrzucić warzywa, smażyć na dużym ogniu kilka minut, cały czas
mieszając, następnie dorzucić krewetki i podsmażać jeszcze ok. 2-3 minut. Podawać
z ryżem lub bułeczką. Smacznego.
Ja poproszę dwie porcje- moja córcia zje obie, bo to danie w jej guście:)
OdpowiedzUsuń