"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Łosoś ze szpinakiem

dania z łososia


Pomysł na szybki i dietetyczny obiad. Klasyczne połączenie szpinaku i ryby. Szybkie, smaczne i zdrowe. Czegóż chcieć więcej od posiłku?













Składniki (2 porcje)

300 gram surowego filetu łososia bez skóry
300 gram szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyzki soku z cyrtyny
 1 cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
50 g sera długodojrzewającego
Sól, pieprz


Szpinak umyć, oczyścić o osuszyć. Rybę podzielić na 2 porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 10 minut. Cebulę i czosnek poszatkować, wrzucić na patelnię na rozgrzany olej. Jak zacznie intensywnie pachnieć, dodać szpinak. Dusić ok. 5 minut, doprawić solą i pieprzem, przemieszać, przesunąć szpinak na brzeg patelni, a na środek ułożyć kawałki łososia. Przykryć pokrywką i dusić 5 -7 minut, następnie przekręcić rybę na drugą stronę, przysmażoną część przykryć szpinakiem, ponownie przykryć pokrywką i dusić kolejne 5 minut. Na koniec, dodać pokrojony w kawałeczki ser, poczekać aż zacznie się lekko roztapiać i gotowe. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Moze byc smaczne, tylko ten SER!!!! czy to jest dietetycznie?????????

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wróciłem z kuchni, danie gotowe, ciekawy pomysł za co dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. B.DOBRE I SZYBKIE

    OdpowiedzUsuń